15 Mayıs 2012 Salı

Ultra Lüx Yat "PROJECT MAGNITUDE"

Ultra Lüx Yat "PROJECT MAGNITUDE" 90 metre uzunluğundaki süper yat, iç ve dış tasarım olarak fazlasıyla lüks imkanlar sunuyor. Aerodinamik yapısı ve yenilikçi özellikleriyle yat adeta büyük bir Cruise gemisi gibi! Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası

Hydrofoil Tekne "Boeing 929 Jetfoil"

Saatte 45 Knot ( 83KM/H ) hızla 400'e kadar yolcu taşıyabilen " Hydrofoil " teknelere bir örnek. Taşıt suyun altındaki kanatları sayesinde tekne gövdesini suyun üzerinde tutarak direnci azaltarak bu hıza ulaşabiliyor. Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası

Yüzen DEV! Süpertanker "TI OCEANIA"!

Yüzen DEV Süpertanker "TI OCEANIA"! Eski ismi "Hellespont Fairfax" olan gemi 2003 yılında Güney Kore'de inşa edildi. 380 metre tam boy ve 68 metre genişliğe sahip ham petrol tankerinin maksimum yük taşıma kapasitesi 441,585 ton! ULCC(Ultra Large Crude Carrier) sınıfına giren geminin inşa aşamalarını bu videoda izleyebilirsiniz. Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası

13 Mayıs 2012 Pazar

Süper Yat "ADASTRA TRIMARAN"

SÜPER YAT "ADASTRA TRİMARAN"

ADASTRA TRIMARAN

Tam Boy: 42.5 metre
Genişlik: 16 metre
Ağırlık: 52 ton

"Dünyanın en mükemmel yatlarından biri" olarak tanımlanan süper yat Adastra, 42.5 metre boyunda ve Çin'de üretildi. Pearl Nehri'nde suya indirilen süper yatın inşası 5 yılda tamamlandı ve 15 milyon dolara (27 milyon TL) maloldu. Avustralyalı McConaghy Boats'un Çin'deki tersanesinde ürettiği Adastra'nın, gemi mimarisi İngiltere merkezli John Shuttleworth Yacht Designs, iç tasarımı ise Hong Kong merkezli Jepsen Design imzasını taşıyor.

Hong Kong'lu bir çift için inşa edilen trimaran, uzun mesafeli okyanus seyirleri için dizayn edilmiş. Adastra'da 6 kişilik mürettebat, 9 kişilik yolcu alanı bulunuyor. Adastra 50 metre çapındaki bir alanda iPad'le bile kontrol edilebiliyor. Boat International dergisi Adastra için "geleceğin uzun süreli yolculuk konseptini temsil ediyor" yorumunu yaptı.
 





Örümcek Gemi (Spider Ship)

ÖRÜMCEK GEMİ (Spider Ship)


SPIDER SHIP


İşte Muhteşem Örümcek gemi Wave Adaptive Modular Vessel kısa adıyla WAM-V, 12 kişilik taşıma kapasitesi ve 8046 km mesafe alabilme özelliklerine sahip bir gemi . İki büyük şişirilebilir tüp üzerine kurulu sistemi ve bu büyük örümcek gemiyi 2 insan rahatlıkla kullanabiliyor, örümcek şekli tasarlanmış ve 30m 48 cm uzunluğunda.
Proteus adı verilen ve dizel yakıtla çalıştırılan bu sistem tüm benzerlerinden düşük yakıt tüketimi imkanı veriyor. Amerikan Deniz Kuvvetleri Geliştirme Ekibi tarafından tasarlanan ve 12 kişi taşıma kapasiteli aracın gelecekte lüks geziler, dalma araçları ve yolcu taşımacılığı için kullanılacak en iyi sistem olduğu söyleniyor.

Proteus gibi olan ama 50 kişi taşıma kapasitesi olacak olan araçların da üretimine başlanmış bile. WAM-V sisteminin, denizcilikte çığır açacak bir gelişme olduğunu vurgulayan araştırma ekibi, esnekliği ve ergonomisi nedeniyle son derece kullanışlı olan bu aracın açık denizlerde de rahatlıkla kullanıbileceğini söylüyorlar.
Proteus’un Şişirilebilir tüpleri sayesinde su üzerinde içindekileri rahatsız etmeyecek bir sistemi var . Botun ana yapısı, titanyum ve alüminyumdan inşa edilmiş ve eklemleri ikiz gövdelere yaylar ve amortisörlerle beraber bağlanmış.
2000 galon yakıt yüklü haliyle 12 ton çeken örümcek araç için tasarımcıları, tıpkı küçük bir deniz motoru kadar kullanışlıdır diyor.



 

Güneş Enerjisiyle Çalışan En Büyük Gemi

Güneş Enerjisiyle Çalışan En Büyük Gemi PLANETSOLAR !


PLANET SOLAR GÜNEŞ ENERJİLİ TEKNE

Almanya'nın Kiel kentindeki tersanelerde inşa edilen 35 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğindeki katamaranın güneş panelleri 537 metrekare alana sahip bulunuyor.

Şu anda Yunan kıyılarının açıklarında bulunan geminin 4 Mayıs'ta öğleden sonra Monako'ya ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Sadece güneş enerjisi kullanan gemi, tüm okyanuslar ve denizler boyunca 58 bin kilometre yol katetti.

Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası




Antik Tekneler Ve Eski Tip Yelkenli Gemiler


ANTİK TEKNELER VE ESKİ TİP YELKENLİ GEMİLER
 
 
Kotra Tipi Yelkenli Tekne
KOTRA (CUTTER)

Bu tekne ismini tekne gövdesinden ziyade donanımında alır, 18. yy'da ortaya çıkmıştır. Genellikle açık deniz balıkçı teknesi yada savaş gemisi olarak kullanılmıştır.

Savaş gemisi olarak kullanılan kotralar, savaş gemileri arasında en küçükleriydi. Top sayıları azdı ve büyük gemilere büyük zarar verebilecek yeterlilikte değillerdi. En büyük avantajları hızlarıydı. Savaşlarda schooner ve Şebek tipi gemilere karşı etkilidirler. Bugün bu yelken donanımı halen yatlarda kullanılmaktadır ve Amerikada ilk yelken yarışlarında bu tekneler kullanılmıştır.

Hız: Yüksek
Top Atış Gücü: Düşük
Dayanıklılık: Düşük
Manevra: Yüksek
Kargo Kapasitesi: Düşük
Atış Menzili: Yakın
Ücret: Düşük

Sloop Tekne
      SLOOP TEKNE

Sloop tekneleri ilk kullanılmaya 17yy da başlanmıştır. Bermuda adasında kullanımı çok yaygın olan bu tekneler, oranın gereksinimlerine uygun olarak donanımında küçük bir değişiklik yaşamış ve Bermuda Sloop teknesi olarak özel bir isim almıştır.

yelken alanının gemi boyuna göre büyük olmasında dolayı bu gemiler yüksek süratlidir ancak ambar alanları çok kısıtlıdır, bu yüzden çok miktarda yük taşıyamazlar ve genellikle elmas yada altın gibi değerli ve az miktarda taşınan yükler bu gemilerle taşınır. bu gemilerde olabilecek küçük çaplı çatışmalarda savunabilmek için ortalama 10 adet top bulunur. büyük savaşlarda ise yüksek manevra kabiliyeti sayesinde büyük gemilere hedef olmadan onları farklı bölgelerden top ateşine tutabilirler. bu gemiler aynı zamanda ucuz maaliyetli olduğu için 17yy.ın en gözde gemilerindendir.

hız: yüksek
top atış gücü: düşük
dayanıklılık: düşük
manevra kabiliyeti: yüksek
kargo alanı: küçük
atış menzili: yakın mesafe
fiyat: düşük

Uskuna Tipi Yelkenli Tekne
USKUNA (SCHOONER)

Pruva direği kabasorta armalı, grandi direği sübye armalı olan iki direkli yelkenli gemilere uskuna denilmektedir. Uskuna gemilerde ana direk görevi gören arka direk uzun, ön direk ise kısadır. Kabarosta arma, direğe dik açı yapan, seren ismi verilen yatay direkler üzerine açılan bir yelken düzenine sahiptir. Sübye armada ise, ana yelkenin ön yakası direk ve istralyalara sabitlenir, alt yaka flok yelkeni gibi bazı istisnalar dışında bir bumba ile açılır. Günümüzdeki teknelerin çoğu sübye armalıdır. Tekne boyu genelde 20-30m arasında değişmektedir. Bodrum Guleti bu teknenin Bodruma has özellikler edinmesiyle ortaya çıkmıştır. Halen dünyada çoğu denizcilik okulu ve harp okulu bu tip tekneleri eğitim gemisi olarak kullanmaktadır.

17. yy'da ortaya çıkan bu tekne genellikle ticaret ve keşif amaçlı kullanılırdı. Ticari gemileri tehdit edebilecek sayıda top bulundururlardı. Bu yüzden korsan gemileri genelde bu tip teknelerden seçilirdi çünkü yüksek manevra yeteneği ve çok sayıda top bulundurması, başka bir teknenin yardımı olmaksızın soygun yapmaya çok elverişliydi.

Hız: Yüksek
Top Atış Gücü: Düşük
Dayanıklılık: Düşük
Manevra: Yüksek
Kargo Kapasitesi: Düşük
Atış Menzili: Yakın
Ücret: Düşük


Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası



Dünyanın En Büyük Limanları

Dünyanın en büyük limanı "Shanghai / ÇİN"
 
Shanghai Limanı


Toplam beş farklı çalışma alanıyla ve yıllık 29 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle Shanghai limanı Singapur'u geride bırakarak dünyanın en büyük limanı oldu.

Dünyanın en büyük 10 limanı listesindeki diğer limanlar ise şu şekilde:

1) Shanghai / ÇİN
2) Ningbo-Zhoushan / ÇİN
3) Singapore / SİNGAPUR
4) Rotterdam / HOLLANDA
5) Tianjin / ÇİN
6) Guangzhou / ÇİN
7) Qingdao / ÇİN
8) Qinhuangdao / ÇİN
9) Hong Kong / ÇİN
10) Busan / GÜNEY KORE


Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası





Denizcilik Tarihi: ERTUĞRUL FIRKATEYNİ

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ 

 Ertuğrul Fırkateyni Japonya'da
Ertuğrul Fırkateyni 1854 yılında, Kırım Savaşı sırasında Taşkızak Tersanesi'ne sipariş edilmiş, 1855 yılında omurgası kızağa konmuş ve 1863'te seyir tecrübeleri yapılmıştır. 1864 yılında hizmete giren gemi, aynı yıl makine ve kazan montajıyla toplarının çeşitlendirilmesi ve modernizasyonu için İngiltere' ye gönderilmiştir.

18 Şubat 1865'te Portsmouth'tan İstanbul'a hareket etmiş, dönüş seyrinde de bazı Fransız ve İspanyol limanlarını ziyaret etmiştir. İstanbul'a gelişinden sonra da Girit harekâtına katılmış ancak Abdülhamid dönemiyle beraber onun da kaderi Haliç'e hapsedilmek olmuştur.

Sefere hazırlandığı sırada 25 yaşında bulunan Ertuğrul, Japonya gezisi için seçilmesinden takriben bir yıl evvel onarım ve havuz görmüştü. Özellikle ahşap kısımları yenilenmiş fakat makine ve kazanlarının altına isabet eden kısımlara dokunulmamıştı...

Japonya'ya Osmanlı'nın barışını götürmek amaçlı yola çıktığında üzerinde ciddi yaralar da vardı,nihayetinde Japonya'ya da ulaşmıştı.Ancak başına ne geldiyse dönüş yolunda geldi.Daha Japonya'dan kalkışında büyük bir fırtınada batan Ertuğrul Firkateyni enkazı hala Japonya'dadır.Ne yazık ki 610 kişilik mürettebattan sadece 69'u kurtarılabilmiştir.

Bu sebepten dolayı "Abdülhamit'in Hüzün Gemisi" olarak adlandırılıp pek çok kitaba da konu edilmiştir.


İlk Kadın Kaptan Molly Kool

Molly Kool

                                                  "İLK KADIN KAPTAN MOLLY KOOL" ( 1916-2009)

Amerika'nın tahsilli ve lisanslı ilk kadın kaptanı olan Molly Kool Hollandalı denizci bir ailenin çocuğu olarak 1916'da Alma, New Brunswick'te doğdu. Babasının denizde çalışması nedeniyle doğumundan itibaren çocukluğunu hep denizin üzerinde geçirdi. 21 yaşında Saint John, New Brunswick'te Denizcilik Okulu'na başladı ve o güne kadar okula giren ilk bayan öğrenciydi. 1939 yılında 23 yaşındayken okuldan mezun oldu ve kaptanlık ehliyetini aldı. Ehliyetini alır almaz babasının gemisi olan Jean K'de çalışmaya başladı. Ancak ehliyetinde o zamanlardaki eksikliklerden dolayı devlet Molly Kool'u kadın kaptan olarak tanımadı. 5 sene gibi bir süre denizde çalıştıktan sonra tanınan ehliyeti sonucunda ilk "Kadın Kaptan" unvanını da almış oldu.

Çalıştığı Jean K gemisi ile yoğun siste seyir ederken bir başka gemiyle çatışması sonucu Molly Kool denize düşerek ölüm tehlikesi geçirmiş aynı zamanda kurtulmak için tek başına gösterdiği çabalar sonucu ne kadar cesur olduğunu kanıtlamıştır. Yıllarını verdiği gemi olan Jean K'in bir kazada yanması sonucu tamir edilemez derecede hasar almasından dolayı denizi bırakmış ve geri kalan hayatına karada devam etmiştir.

Denizi bıraktıktan sonra geçirdiği çeşitli rahatsızlıklara rağmen 93 yıllık hayatına koskocaman cesaretini sığdıran Molly Kool 2009 yılında hayata gözlerini yummuştur..

Ayrıntılı hayat hikayesini Christine Welldon'un yazdığı "Molly Kool, Captain Of The Atlantic" kitabında bulabilirsiniz.

Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası 




Tonajın Tarihçesi

-TONAJIN TARİHİ-

BİR TON NE KADARDIR?

Günümüzde elimizdeki tarihi bilgiler, yükü ilk olarak bir fiyat üzerinden yükleyen geminin adını bize verememektedir. Kaptanın yük sahibinden alacağı parayı, şöyle bir başını kaşıyarak hesap ettiğini düşünebiliriz.

Eski Finike, Yunan ve Roma denizcileri, Akdeniz’de çalıştıkları zamanlar, belki de ilk olarak yükü ölçmek suretiyle navlun değerini kullanmaya başlamış olabilirler. Bugün kullanmakta olduğumuz ölçü, tesadüfi olarak bulunmuştur. Deniz ticareti ile uğraşan milletlerde, sıvı halde bulunan yükleri ( zeytin yağı ve şarap) küplerde taşımak yaygındı. Sonraları bu küp sözü, kolaylık olsun diye varile çevrilmiştir. Varil kelimesi de şarap taşındığı zaman, 950 litrelik bir ölçüye sahip olan ve şarapçıların, şarap teknesi manasına gelen “Tun”a dönmüştür. Ve sonuç olarak, şarap o zamanlar taşınan en belli başlı mal olduğundan geminin hacmini ölçmede birim olarak kullanılmışltır.
Romalılar ve Yunanlılar tarafından bir varil şarabın hacmini anlatabilmek için kullanılan kelime, tarihçiler tarafından pek önemli görülmemiştir. “Websters” lugatı "Tun" kelimesini Anglosaksonların “tunne” kelimesi ile aynı anlamda kullanmıştır. Ancak biz, Anglosakson etimolojisi üzerindeki Latin etkisi sebebiyle, Romalılar’ın her
iki kelimeyi de bir fıçı şarap hacmini anlatabilmek için kullandıklarını düşünebiliriz. 14. ve 15. yüzyıllarda gemi tonajları (Tunnage), ambarlara ne kadar fıçı konursa, o kadar rakamla ifade edilirdi. 1423 senesinde İngiliz parlementosu bir kanun kabul ederek “tun”olarak şarabın ne kadar olduğunu kararlaştırdı. Böylelikle bu hacmin
252 galondan (Eski İngiliz Ölçüsü) daha aşağı olamayacağı belirtilmiş oldu. Bu nedenle bir şarap fıçısı düz olarak 40 Feet küp,şişklinliği ile 42 Feet küp olarak kabul edilmiştir. Bu değer 1687 tarihinde 14. Lui tarafından, bir geminin tonunu tespit edebilmek için Fransa’da kanunlaştırılmıştır. Hesapta kolaylık olsun diye, 40 Feet küp gemi
tonajında, bir tona karşılık olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bugün hala bir ton için 40 Feet küp rakamı kullanılmaktadır.
Eski kayıtlardan “Tun” kelimesinin ne zaman “Ton” kelimesine döndüğü kesin olarak anlaşılamamaktadır. Muhtemelen İngilizce dili son olarak formülüze edildiği zaman, “U” yerine “O”nun kullanılması uygun görülmüştür.17. yüzyıl içerisinde, gemi tonajlarının ifade edilebilmesi için pek çok gelişmeler kaydedilmiştir.Günümüzde tonajı bulabilmek için, geminin ölçüleri kullanılır. Yapılan hesaplarda, istif ve dikeylerde kaybedilen yerler dikkate alınır(Block coefficient).

1835 senesinden bu yana gemi tonajını ölçmek için bir çok usul geliştirilmiştir.Gemiler büyüdükçe ve tahtadan demire geçildikçe, yelken yerine itici kuvvet olarak makine kullanılmaya başlandıkça yeni yeni formüller ortaya atılmışltır. Bunların sonucu olarak bir çok tonaj türevleri dünya devletleri tarafından kullanılmaktadır.

GROSS TONNAGE (GRT): Geminin tüm kapalı alanlarının hacminin "2.83 m3"e bölünmesiyle elde edilen tonaj
NET TONNAGE (NRT): Geminin yük / yolcu alabileceği alanların toplam hacmi ( Para kazandıran alanların hacmi )
DEADWEIGHT TON : Geminin taşıyabileceği maksimum yük miktarı
DEPLASMAN TON : Geminin yüzdüğü suda taşırdığı su miktarı

Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası


Gross Ve Net Tonaj Ölçüleri