13 Mayıs 2012 Pazar

İlk Kadın Kaptan Molly Kool

Molly Kool

                                                  "İLK KADIN KAPTAN MOLLY KOOL" ( 1916-2009)

Amerika'nın tahsilli ve lisanslı ilk kadın kaptanı olan Molly Kool Hollandalı denizci bir ailenin çocuğu olarak 1916'da Alma, New Brunswick'te doğdu. Babasının denizde çalışması nedeniyle doğumundan itibaren çocukluğunu hep denizin üzerinde geçirdi. 21 yaşında Saint John, New Brunswick'te Denizcilik Okulu'na başladı ve o güne kadar okula giren ilk bayan öğrenciydi. 1939 yılında 23 yaşındayken okuldan mezun oldu ve kaptanlık ehliyetini aldı. Ehliyetini alır almaz babasının gemisi olan Jean K'de çalışmaya başladı. Ancak ehliyetinde o zamanlardaki eksikliklerden dolayı devlet Molly Kool'u kadın kaptan olarak tanımadı. 5 sene gibi bir süre denizde çalıştıktan sonra tanınan ehliyeti sonucunda ilk "Kadın Kaptan" unvanını da almış oldu.

Çalıştığı Jean K gemisi ile yoğun siste seyir ederken bir başka gemiyle çatışması sonucu Molly Kool denize düşerek ölüm tehlikesi geçirmiş aynı zamanda kurtulmak için tek başına gösterdiği çabalar sonucu ne kadar cesur olduğunu kanıtlamıştır. Yıllarını verdiği gemi olan Jean K'in bir kazada yanması sonucu tamir edilemez derecede hasar almasından dolayı denizi bırakmış ve geri kalan hayatına karada devam etmiştir.

Denizi bıraktıktan sonra geçirdiği çeşitli rahatsızlıklara rağmen 93 yıllık hayatına koskocaman cesaretini sığdıran Molly Kool 2009 yılında hayata gözlerini yummuştur..

Ayrıntılı hayat hikayesini Christine Welldon'un yazdığı "Molly Kool, Captain Of The Atlantic" kitabında bulabilirsiniz.

Denizcilik Ve Gemi Mühendisliği Sayfası 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder