13 Mayıs 2012 Pazar

Denizcilik Tarihi: ERTUĞRUL FIRKATEYNİ

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ 

 Ertuğrul Fırkateyni Japonya'da
Ertuğrul Fırkateyni 1854 yılında, Kırım Savaşı sırasında Taşkızak Tersanesi'ne sipariş edilmiş, 1855 yılında omurgası kızağa konmuş ve 1863'te seyir tecrübeleri yapılmıştır. 1864 yılında hizmete giren gemi, aynı yıl makine ve kazan montajıyla toplarının çeşitlendirilmesi ve modernizasyonu için İngiltere' ye gönderilmiştir.

18 Şubat 1865'te Portsmouth'tan İstanbul'a hareket etmiş, dönüş seyrinde de bazı Fransız ve İspanyol limanlarını ziyaret etmiştir. İstanbul'a gelişinden sonra da Girit harekâtına katılmış ancak Abdülhamid dönemiyle beraber onun da kaderi Haliç'e hapsedilmek olmuştur.

Sefere hazırlandığı sırada 25 yaşında bulunan Ertuğrul, Japonya gezisi için seçilmesinden takriben bir yıl evvel onarım ve havuz görmüştü. Özellikle ahşap kısımları yenilenmiş fakat makine ve kazanlarının altına isabet eden kısımlara dokunulmamıştı...

Japonya'ya Osmanlı'nın barışını götürmek amaçlı yola çıktığında üzerinde ciddi yaralar da vardı,nihayetinde Japonya'ya da ulaşmıştı.Ancak başına ne geldiyse dönüş yolunda geldi.Daha Japonya'dan kalkışında büyük bir fırtınada batan Ertuğrul Firkateyni enkazı hala Japonya'dadır.Ne yazık ki 610 kişilik mürettebattan sadece 69'u kurtarılabilmiştir.

Bu sebepten dolayı "Abdülhamit'in Hüzün Gemisi" olarak adlandırılıp pek çok kitaba da konu edilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder